O nama

Na krajnjem severu Vojvodine, u mestu Novi Kneževac nalazi se prehrambena industrija Aleva. Osnovana davne 1947. godine kao Obilić mlin za papriku u narednim decenijama izrasta u modernu fabriku koja se bavi proizvodnjom dehidrisanih proizvoda po sopstvenim recepturama prilagođavajući se tako zahtevima savremenog potrošača za proizvodima koji će mu omogućiti brzu, jednostavnu i sigurnu pripremu ukusnog, kompletnog obroka. Ime Aleva prvi put se pominje 1952. godine kada su se iz Industrije za preradu i mlevenje paprike Horgoš izdvojile i pogonske jedinice Novi Kneževac i Ostojićevo.

Tokom 60-tih godina Aleva u svojim pogonima počinje sa preradom i drugog povrća (luka i paštrnaka) a 70-tih uvodi automatizovano pakovanje paprike i počinje sa proizvodnjom prvih dehidrisanih proizvoda: dodataka jelima sa začinima i povrćem i porodičnih supa. Narednih godina, razvoj tehnologije i dešavanja na tržištu dovode do širenja proizvodnje i asortimana Aleve koji je značajno obogaćen: preradom i pakovanjem kafe, univerzalnim začinom Kulinatom, pudinzima, šlag penama, nastavljena je prerada začinske paprike, dok se sušenje luka i paškanata usavršavalo.

2005. godine Aleva je prošla kroz vlasničku transformaciju i postala deo grupacije Flory trading. Ovo je jedinstveni primer privatizacije u Srbiji gde je od samog početka procesa intenzivno ulagano u razvoj kompanije kroz ljudske resurse, modernizaciju proizvodnih postrojenja i jačanje sopstvenih brendova. Danas je Aleva savremena kompanija u okviru prehrambene industrije, koja proizvodi više od 170 različitih proizvoda, podeljenih u nekoliko kategorija: mlevena začinska paprika, sušeno povrće, univerzalni i namenski dodaci jelima, klasične i instant supe, deserti u prahu (pudinzi, šlag pene i kreme, ledeni deserti), dodaci za pečenje, konzervisanje i desertni dodaci, čajevi, prilozi i prelivi (senf i ren), široka paleta monozačina za svakodnevnu primenu u domaćinstvu, kao i mešavine začina namenjene mesno-prerađivačkoj industriji.

Naši zaposleni

Ljudi su srce svake kompanije i ključni faktor koji omogućuje održivu konkurentnu prednost. Naši zaposleni su naša osnovna vrednost i čine Alevu kompanijom boljom od drugih. Poštovanjem dostojanstva svakog pojedinca postavili smo temelj razvoja podsticajnog radnog okruženja koji se zasniva na uzajamnom poverenju i lojalnosti, sa ciljem timskog savladavanja poslovnih izazova. Zaposlenima je omogućeno kontinuirano stručno usavršavanje, optimalan profesionalni razvoj kao i ostvarenje ličnih ambicija. Zahvaljujući naporima 350 ljudi, koliko Aleva trenutno zapošljava, kompanija uspeva da ostvari godišnju proizvodnju od preko 4.000 tona proizvoda.

Kvalitet iz banatske ravnice

U težnji da očuvaju kvalitet povrća, zaposleni u Alevi posebno vode računa o saradnji sa poljoprivrednicima. Svojim proizvođačima povrća obezbeđuju kvalitetno seme koje garantuje sigurne prinose, a tokom uzgoja pružaju savetodavnu i stručnu pomoć kako bi se obezbedio kvalitetan rod i branje u punoj fiziološkoj zrelosti. Na ovaj način se ostvaruje potpuni monitoring od njive do ulaska u proizvodne pogone Aleve. Rezultat dobre saradnje sa kooperantima je otkup pomenutog povrća sada već od treće generacije proizvođača. Svake godine u svojim pogonima Aleva preradi više od 7.000 tona svežeg povrća, koje kroz dobro poznate i priznate proizvode plasira na trpeze širom sveta. Aleva svoje poslovanje sprovodi na način da zadovolji zahteve svojih korisnika. Takođe, posluje u skladu sa zahtevima Zakonskih propisa stavljajući na tržište kvalitetne i bezbedne proizvode. Odgovarajući zahtevima kupaca pored HACCP principa i sistema upravljanja higijenom Aleva je odlučila da implementira jedan od svetskih standarda priznatih od strane GFSI (Globalna inicijativa za hranu) koju su oformili najveći trgovinski lanci. Tokom 2013 dodelom sertifikata potvrdila je da ispunjava zahteve standarda FSSC 22000 koji obuhvata ISO 22000:2005 i ISO/TS 22002-1:2009. Na ovaj način je stekla uslov da se proizvodi Aleve mogu naći u svim trgovinskim lancima u bilo kom delu sveta.

Naši potrošači

Zahvaljujući poverenju naših potrošača koja traje decenijama, jedan smo od vodećih proizvođača prehrambenih proizvoda. Poštujemo tradiciju koju povezujemo sa savremenim metodama i tehnološkim dostignućima. Pored tradicionalnih receptura Aleva neprekidno razvija nove stvarajući proizvode koje idu u korak sa željama i potrebama savremenog potrošača. Svoje mesto na policama nalazi funkcionalna hrana, hrana namenjena potrošačima koji posebno vode računa o svom zdravlju i dnevnim potrebama nutrijenata. Za one koji nemaju dovoljno vremena za klasičnu pripremu obroka kreirani su instant proizvodi. Svi proizvodi su rezultat rada razvojnog tima Aleve.

Vizija za budućnost

Dalji razvojni planovi kretaće se u pravcu širenja proizvodnog asortimana kreiranjem novih proizvoda, ali i osvajanja novih tržišta i jačanja naših brendova na njima. Želja nam je da očuvanjem kvaliteta proizvoda, uz primenu savremenih tehnologija i proizvodnih procesa budemo evropska kompanija, otvorimo nova tržišta a asortiman obogatimo proizvodima koji su prilagođeni zahtevima potrošača koji je sve edukovaniji i sve više pažnje poklanja balansiranoj, pravilnoj ishrani.

Planiramo izgradnju nove, moderne fabrike dizajnirane u skladu sa svim svetskim zahtevima i standardima, koja će omogućiti maksimalnu uštedu energenata kao i optimizaciju svih faza rada. Sve će biti u funkciji povećanja produktivnosti, ne zapostavljajući ni jednog trenutka kvalitet i bezbednost proizvoda.

Aleva u brojkama

AD "ALEVA"

Svetozara Miletića 15
23330 Novi Kneževac, Srbija
Centrala: +381 (0) 230 410 500