1947.

Nakon završetka II svetskog rata i oporavka zemlje, započeo je proces industrijalizacije paprikarstva koji je podrazumevao centralizovanje proizvodnje. Te godine se prerada paprike i mlinovi iz Novog Kneževca i okolnih mesta Martonoša, Horgoša i Kanjiže udružuju i administrativno povezuju (rešenjem od 30.05.1947. godine) u Industriju prerade i meljave paprike sa sedištem u Horgošu. Među njima je na početku bio Obilić mlin iz Novog Kneževca a kasnije i Sušara u Novom Kneževcu.

Izgradnja moderne Sušare u Novom Kneževcu, na mestu gde se danas nalazi fabrika Aleva, počela je jula 1947. godine a završena je u decembru iste godine. Sa 12 stalno zaposlenih i oko 60 sezonskih radnika, Sušara je u prvoj nedelji 1948. godine počela sa preradom paprike.

Fotografija: izgradnja sušare 1947. godine na prostoru današnje fabrike.

1948.

Uz sve nedaće i probleme koji su postojali u oslabljenoj i od rata uništenoj zemlji, Sušara je prvu godinu svog rada dobro počela, otkupom veće količine paprike od planirane. No uprkos entuzijazmu uprave i zaposlenih, rezultati na kraju godine, pre svega zbog nepovoljnih vremenskih prilika, nisu bili zadovoljavajući. Te godine podignut je čardak na tri sprata sa potkrovljem namenjen sušenju paprike, dug oko 60m i širok 5m.

Proizvedeno je 62,7 vagona mlevene paprike, od toga 51,5 vagona je izvezeno.

Način proizvodnje se nije brzo menjao: radilo se ručno, i prerađivala samo samo ljuta paprika jer se slatka paprika za preradu na ovim prostorima još uvek nije uzgajala.


Fotografije: Radnici Aleve 1948; fabrički krug 1950.1950.

Održana je prva konferencija na temu sušenja paprike. Njeni zaključci su se zasnivali na višegodišnjem iskustvu u proizvodnji i preradi: definisane su faze i njihovo trajanje u procesu sušenja paprike – fermentacija na otvorenom, temperatura sušenja kojom se postiže optimalni sadržaj vlage u proizvodu i dr. Te godine izgrađene su u Novom Kneževcu dve moderne sušare zvane „Fauli“, duge 45 i široke 10 metara. U jednoj sušari bilo je 20 komora sa po 4 peći. U komorama je moglo da se okači 3600 venaca paprike koji bi se sušili, zavisno od vlažnosti paprike i do 6 dana.
Paprika se nizala u vence težine 10-12 kg. Zavisno od veštine, jedna žena je mogla da naniže 15-18 venaca u toku radnog dana. U celini rad na proizvodnji paprike je bio težak. Radile su većinom žene i do 14 sati dnevno, na otvorenom i često pod vrlo lošim vremenskim uslovima.
Radnice su bile podeljene u brigade, a posao svake je vodila brigadirka. Brigade su se među sobom takmičile u radu i to na nivou cele Industrije. 1948. godine u takmičenju je učestvovalo 15 brigada sa 621 radnikom.

Fotografija: nizanje paprike u fabričkom krugu 1954. i 1955. godine.

1952.

Doneta je odluka da se iz Industrije za preradu i mlevenje paprike u Horgošu izdvoje pogonske jedinice Novi Kneževac i Ostojićevo i formiraju samostalno preduzeće u Novom Kneževcu pod nazivom Banatska industrija paprike. 28.03.1952 godine osniva se Preduzeće za proizvodnju mlevene paprike Industrija paprike „Aleva“.

Fotografija: prvi znak Aleve 1952. godine; ekskluzivno pakovanje delikates paprike 1950-tih.1953.

U Novom Kneževcu je napravljeno ogledno polje za selekciju začinske paprike što predstavlja prvi pokušaj u tadašnjoj Jugoslaviji da se na ovaj način dođe do slatke sorte paprike. U to vreme se u Jugoslaviji uzgajala samo ljuta paprika čija je prerada do mlevene slatke paprike bila je veoma teška, posebno faza cepanja paprike. „...nisu sve (žene) mogle da podnesu tu ljutinu. U prvih nedelju dana cepanja paprike, noćima nisu spavale, od ljutine koja im je štipala ruke, pa su noću morale ruke da hlade vodom.”


Fotografija: cepanje paprike

1955.

Otvara se novi mlin. Aleva u okvirima tadašnje Jugoslavije postaje pravi gigant sa 24 para kamenova za mlevenje paprike koji su mogli da samelju 120 vagona paprike godišnje.

Fotografija: novi mlin sa prenumatskim transportom 1955.1960.

Aleva proširuje delatnost na preradu voća i povrća, nabavlja novu, modernu opremu za konzerviranje – autoklavi, duplikatori i zatvaračice i zapošljava visokokvalifikovanog stručnjaka za voće i povrće.


Fotografija: proizvodi iz vremena tople prerade paprike „babure“; topla prerada povrća početkom 1960-tih.

1961.

Potpisan je ugovor između Aleve i Instituta za prehrambenu industriju iz Novog sada za finansiranje istraživačkog rada i probne proizvodnje semenske slatke paprike na parcelama imanja u Krsturu. Iste godine ukida se pogon za preradu u Ostojićevu koji je bio u sastavu Aleve i koji nastavlja da radi samo kao otkupna stanica za papriku.Fotografije: Privi pokušaj mašinske sadnje paprike krajem 50-tihgodina; Prvi pokušaj gajenja slatke paprike - rasadnik1962.

Zahvaljujući novoj sušari a posebno prvi put korišćenoj, novoj sorti slatke paprike, paprika više nije morala da se ručno niže i cepa čime je prozivodnja znatno ubrzana a njeni troškovi smanjeni. Značajni poslovni i proizvodni rezultati Aleve su se pročuli i u fabriku dolaze delegacije stručnjaka sa željom da se lično uvere u njeno uspešno poslovanje. Posebno zanimanje pokazivali su za preradu povrća. Proširuju se kapaciteti nabavkom novih, najsavremenih mašina – za preradu višnje iz Italije, a iz Holandije mašina za preradu boranije.

Fotografija: Tunelska sušara početkom 60-tih.

1967.

Instalirana prva automatska mašina za pakovanje paprike. Svojim kapacitetom od 45 kesica u jednoj minuti zamenila je 20 radnika u jednoj smeni.
Fotografija: prva mašina za pakovanje paprike1970.

Urađen je plan investicija za moderne trakaste sušare koje su počele sa radom u novembru naredne godine. Njihovim uvođenjem proces prerade i sušenja paprike je potpuno automatizovan. Sa 4 nove sušare i 10 postojećih kapacitet se povećao na 15 vagona sirovine za 24 sata.Krajem godine osniva se Združeno preduzeće „Horgoško-kneževačka industrija paprike – Kanjiža“, sa sedištem u Kanjiži čije su članice Vitamin i Aleva.
Fotografija: trakaste sušare

1971.

Početak novog, važnog poglavlja u razvoju Aleve. Zahvaljujući rukovodstvu sa vizijom i stručnjacima i entuzijastima u razvojnom sektoru, počinje proizvodnja dehidrisanih proizvoda po sopstvenim recepturama. Bili su to proizvodi iz kategorije dodataka jelima od povrća i začina a prvi koji je predstavljan kupcima bio je Začin za riblju čorbu napravljen po recepturi tiskih i dunavskih alasa.
Komercijalni naziv ovih praškastih proizvoda bio je „Agi“. Nazvani su po sugrađanki, lepoj Čaki Agi čiji se lik nalazio na kesicama mlevene začinske paprike.

Fotografija: Čaki Agi; logo Agi, u upotrebi od 1971-1974.1972.

Razvijene su recepture za još dva proizvoda: Začin za goveđi gulaš i Paradajz čorba.


Fotografija: sadašnji izgled prvih Alevinih proizvoda

1978.

Počinje proizvodnja univerzalnog dodatka jelima - Kulinat classic. Iste godine zaokružuje se proces proizvodnje kafe kupovinom moderne mašine za pakovanje čime postaje prava fabrika za prženje i pakovanje kafe.1982.

Počinje izvoz u Sovjetski savez, kao i proizvodnja pudinga, ledenih deserata i desertnih dodataka i dodataka za pečenje.
U nepovoljnim ekonomskim uslovima, Aleva je tih godina postizala vrlo zapažene rezultate: bila je jedan od najvećih proizvođača u prehrambenoj industriji u tadašnjoj Jugoslaviji sa prerađenih 600 vagona paprike, 200 vagona luka, 80 vagona paštrnaka i peršuna i godišnjom realizacijom od 210 vagona na domaćem i inostranom tržištu.

Fotografija: asortiman sladoleda danas

1984.

Privredna komora Vojvodine dodeljuje Alevi značajno priznanje – Prvomajsku nagradu za uspešno poslovanje. Nastavlja se proširenje kapaciteta, podižu nove i dograđuju stare hale za proizvodnju, kupuje nova oprema neophodna za realizaciju proizvodnih planova koje Aleva i njeno rukovodstvo postavljaju.1987.

Kupovinom 4 savremene japanske mašine, uvodi se mašinsko čišćenje luka, što je bio još jedan u nizu pionirski poduhvata u tadašnjoj Jugoslaviji.

Fotografija: mašine za čišćenje crnog luka

1989.

Referendumom preduzeća doneta odluka o razdvajanju Aleve i Vitamina.1993.

Početak uvođenja standarda za osiguranje kvaliteta JUS ISO 9002. Proširuje se asortiman proizvod novim supama (goveđa bistra, goveđa supa sa mesnim granulama, pileća supa sa mesnim granulama i dr.), kapućinom u dva ukusa, čajevima. Svi proizvodi su kreirani u Alevi, po sopstvenim recepturamaFotografija: deo asortimana porodičnih supa danas

2005.

Aleva prolazi kroz vlasničku transformaciju i postaje deo grupacije Flory trading u okviru kog se nalazi i kompanija Flory iz Kruševca, koja na tržište pozicionira dečju hranu pod brendom Baby King. Ovo je bio primer jedinstvene privatizacije preduzeća u Srbiji, gde je nakon sprovedene privatizacije intenzivno ulagano u razvoj kompanije kroz ljudske resurse, modernizaciju proizvodnih postrojenja i jačanje sopstvenih brendova. Tada je trasiran i novi, moderniji imidž, uz kompletan redizajn svih proizvoda, i uporedo, povećan prodajni portfolio kreiranjem novih proizvoda2008.

Počinje proizvodnja Kulinata finesse, jedinstvenog proizvoda na srpskom tržištu u tom trenutku – univerzalnog začina bez aditiva, rađenog kao i ostali proizvodi Aleve po originalnoj recepturi.

2009.

Aleva lansira liniju instant supa (bez kuvanja) Quik i munjevito postaje lider na tržištu.Proizvod postaje veoma dobro prihvaćen kod studenata, zaposlenih kao i starijih lica koji nemaju mnogo vremena ili uslova da kuvaju.2010.

Aleva je dobitnik velikog broja priznanja na manifestacijama u zemlji . Pored njih, 2010. godine dobila je značajno priznanje na 17. Međunarodnom sajmu PRODEXPO koji je održan u Moskvi -Nagradu za kvalitet proizvoda u kategoriji univerzalnih začina. Aleva je ovu nagradu za kvalitet za univerzalne začine Kulinat Classic i Kulinat Finesse dobila u konkurenciji od 1200 proizvođača iz 200 zemalja.

2013.

11.04. zvanično je predstavljena nova linija proizvoda Aleva Natur u kojima su kombinovani tradicionalni i sa pažnjom gajeni začini u mešavinu specifičnih ukusa i aroma. Aleva Natur proizvodi su bez aditiva sa isključivo prirodnim aromama i kao takvi namenjeni svima koji žele da uživaju u ukusnom, a zdravom obroku. Tom prilikom je objavljen Alevin Zavet potrošaču.

Iste godine počinje proizvodnja Premium linije pudinga sa prirodnim bojama i aromama. Kreirana su četiri proizvoda, a svaki od njih nosio je kombinaciju dva ukusa.

Za letnje dane kreirana su tri instant Premium ledena deserta. Nosioci ukusa su složeni, višekomponentni sastojci . Savremeno dizajnirana ambalaža mami potrošače tokom cele godine.2014.

Proširena je paleta namenskih dodataka jelima proizvodima koji sada omogućuju pripremu vrhunskih kulinarskih specijaliteta kod kuće –dodatak za lovačke šnicle i pileći paprikaš.
Ne zapostavljajući najmlađe Aleva je kreirala Zoopa supu sa povrćem , začinima i testeninom u obliku životinja, kako bi obrok mališana učinila zabavnim i nutritivno zadovoljenim.
Ovo je očigledno bila godina supa –proširen je Premium segment supama koje se svojim kvalitetom i recepturom ulaze u rang prestižnih supa.
Nova ambalaža, naziv proizvoda su takođe doprineli isticanju ovih supa unutar segmenta (planinska, prolećna, gulaš čorba)

2015.

Redizajnirana linija postojećeg asortimana čajeva i dopunjena sa 6 novih vrsta biljnih i zelenih čajeva obogaćenih sastojcima koji proizvodu daju specifičnu aromu.

Privredna komora Vojvodine dodeljuje predsedniku kompanije gospodinu Hristivoju Miloševiću nagradu „Negovanje pobedničkog duha“ za značajna privredna ostvarenja u 2015. godini.2016.

Paleta monokomponentnih začina proširena je novim začinima koji potiču iz različitih delova sveta gde su se koristili još u starim kulturama. Đumbir, kurkuma i čili pored toga što hrani daju ukus, miris i boju, koriste se i u narodnoj medicini. U decembru 2016. godine Aleva je izabrana da zajedno sa još 15 kompanija i organizacija iz Srbije učestvuje na Festivalu kulturnog nasleđa ''Šeik al Zajed''. Učešće je realizovano u okviru srpskog paviljona a pod pokroviteljstvom predsednika Republike Srbije.

Fotografije: novi monozačini; Festivalu kulturnog nasleđa ''Šeik al Zajed’'.

AD "ALEVA"

Svetozara Miletića 15
23330 Novi Kneževac, Srbija
Centrala: +381 (0) 230 410 500